niedziela, 16 kwietnia 2017

Najlepiej spożyć przed…O datach przydatności i trwałości



Na produktach spożywczych umieszcza się dwa rodzaje terminów: data przydatności do spożycia oraz data, przed którą najlepiej spożyć dany produkt. O ile ta pierwsza data nie budzi większych wątpliwości, gdyż po jej upływie żywność staje się niezdatna do spożycia i szkodliwa dla zdrowia, a tyle notka "najlepiej spożyć przed" wywołuje już nieco więcej pytań.

Mamy tu informację, że po upływie preferowanej daty produkt można jeszcze jeść, ale pozostaje pytanie - jak długo? Jest kilka grup potraw, dla których możemy zastosować dosyć intuicyjne zasady:
  • produkty suche (makaron, ryż, kasza) - o ile są przechowywane w suchym miejscu, praktycznie nie mogą się zepsuć;
  • produkty z dużą zawartością cukru (dżemy, konfitury, miód) - przetwarzanie z użyciem cukru konserwuje owoce, dlatego  tego typu produkty możemy zjeść spokojnie po dacie podanej na słoiczku, oczywiście, jeśli nie pojawi się pleśń;
  • suszone owoce - na nich ewentualnie może się pojawić nalot związany z wytrącaniem się cukru, ale to nie wpłynie na walory odżywcze i smakowe;
  • produkty z dużą zawartością octu oraz kiszonki - ocet jest substancją, która skutecznie konserwuje, w związku z czym tego typu wyroby mogą być przechowywane przez długi czas.
Co jednak zrobić na przykład z mlekiem? Przede wszystkim, pamiętajmy, by przechowywać je w temperaturze poniżej 4 stopni Celsjusza, co pozwoli dłużej zachować mu świeżość. Postawmy mleko bliżej ścianek lodówki, w głębi półek, zamiast przechowywać je na drzwiczkach. Jeśli zaś już minie data "najlepiej spożyć do", możemy jeszcze zużyć:

- mleko nieotwarte - w ciągu 5-10 dni (najkrócej mleko pełnotłuste, od 5 do 7 dni, półtłuste 7 dni, odtłuszczone i bez laktozy - od 7 do 10 dni);
- mleko otwarte - od 5 do 7 dni (dotyczy wszystkich rodzajów mleka).

Oczywiście, zawsze warto kierować się zdrowym rozsądkiem - jeśli produkt ma dziwny zapach albo kolor, to lepiej go nie jeść.


Suchy makaron można przechowywać właściwie bez ograniczeń czasowych

1 komentarz:

Copyright © 2016 Foodsharing: Jadłodzielnia w Krakowie , Blogger