Na produktach spożywczych umieszcza się dwa rodzaje terminów: data przydatności do spożycia oraz data, przed którą najlepiej spożyć dany produkt. O ile ta pierwsza data nie budzi większych wątpliwości, gdyż po jej upływie żywność staje się niezdatna do spożycia i szkodliwa dla zdrowia, a tyle notka "najlepiej spożyć przed" wywołuje już nieco więcej pytań.
Mamy tu informację, że po upływie preferowanej daty produkt można jeszcze jeść, ale pozostaje pytanie - jak długo? Jest kilka grup potraw, dla których możemy zastosować dosyć intuicyjne zasady:
- produkty suche (makaron, ryż, kasza) - o ile są przechowywane w suchym miejscu, praktycznie nie mogą się zepsuć;
- produkty z dużą zawartością cukru (dżemy, konfitury, miód) - przetwarzanie z użyciem cukru konserwuje owoce, dlatego tego typu produkty możemy zjeść spokojnie po dacie podanej na słoiczku, oczywiście, jeśli nie pojawi się pleśń;
- suszone owoce - na nich ewentualnie może się pojawić nalot związany z wytrącaniem się cukru, ale to nie wpłynie na walory odżywcze i smakowe;
- produkty z dużą zawartością octu oraz kiszonki - ocet jest substancją, która skutecznie konserwuje, w związku z czym tego typu wyroby mogą być przechowywane przez długi czas.
- mleko nieotwarte - w ciągu 5-10 dni (najkrócej mleko pełnotłuste, od 5 do 7 dni, półtłuste 7 dni, odtłuszczone i bez laktozy - od 7 do 10 dni);
- mleko otwarte - od 5 do 7 dni (dotyczy wszystkich rodzajów mleka).
Oczywiście, zawsze warto kierować się zdrowym rozsądkiem - jeśli produkt ma dziwny zapach albo kolor, to lepiej go nie jeść.
Suchy makaron można przechowywać właściwie bez ograniczeń czasowych |
Bardzo ciekawy artykuł
OdpowiedzUsuń