poniedziałek, 26 grudnia 2016

Kulinarny recykling


To już tradycja- po świętach i sylwestrze nasze lodówki wypełnione są po brzegi jedzeniem. Niektóre produkty zjemy ze smakiem, na wykorzystanie innych czasem brakuje pomysłu. Co zrobić w takiej sytuacji? Sprawdźcie nasze propozycje na pyszne potrawy zrobione "z niczego"!


 szybki i zdrowy pomysł na wykorzystanie owoców i warzyw, które już niedługo stracą świeżość. Do blendera można wrzucić wszystko, jednak dobrze jest trzymać się kilku podstawowych zasad. Jako bazę najlepiej użyć czegoś zielonego – szpinaku, jarmużu, brokułów, czy chociażby pietruszki. Do tego miksujemy warzywa i owoce. W Zależności od naszych preferencji, możemy tutaj zakończyć nasz koktajl lub coś dodać. Tutaj możemy zaszaleć i dodać to co mamy – płatki owsiane, miód, kakao, pestki, orzechy. Propozycje się nie kończą!


może być na słodko, wytrawnie, na ciepło lub bez pieczenia. Na śniadanie, obiad, kolacje. Grunt to spód, który niekoniecznie musi być z ciasta kruchego. Można wykorzystać ciastka, które zostały z poprzedniej imprezy – pokruszyć je, dodać stopione masło, schłodzić i voilà – połowa za nami. Jako nadzienie może posłużyć np. serek z owocami pod kruszonką. 


 najprostszy sposób na wykorzystanie jedzenia, którego data przydatności do spożycia nieubłaganie zbliża się ku końcowi. W gazetach i internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na sałatki – od tych najprostszych, do tych zawierających nieoczywiste połączenia, jak np. kurczak z ananasem. Warto jednak samemu poeksperymentować i stworzyć swój przepis na „sałatkę z resztek”.



autor: Aleksandra Satława


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Foodsharing: Jadłodzielnia w Krakowie , Blogger