Co i jak?
Oprócz
warzyw potrzebujesz jedynie oliwy i ulubionych przypraw, chociaż nawet bez nich
potrawa się uda - pieczenie wydobywa z warzyw szczególnie mocny aromat.
Bardzo dobrze pieką się na przykład ziemniaki, buraki, marchew, korzeń pietruszki,
papryka, cukinia, bakłażan, seler, kalafior, cebula, pasternak czy dynia.
1. Obierz warzywa (jeśli potrzeba) i pokrój je w plastry lub słupki o zbliżonej
wielkości, żeby piekły się równomiernie;
2.
Pokrojone warzywa skrop oliwą i oprósz przyprawami: rozmarynem,
tymiankiem, przyprawą prowansalską, curry lub czymkolwiek masz ochotę (w bardziej
zaawansowanej wersji można pokusić się o przygotowanie marynaty, na przykład
ziołowo-czosnkowej);
3. Rozłóż warzywa na papierze do pieczenia
lub folii aluminiowej i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190–220
stopni Celsjusza na około godzinę. W trakcie pieczenia warto je przynajmniej
raz obrócić.
Warzywa
korzeniowe należy posmarować tłuszczem, żeby nie wyschły w trakcie
pieczenia; wymagają one najwięcej czasu, więc lepiej włożyć je do pieca jako
pierwsze, a za około 15 minut dołożyć resztę. Tak upieczone warzywa możesz pałaszować i na gorąco i na zimno, z dodatkami lub bez, dodać do zupy-kremu lub
sałatki albo nawet zrobić z nich pyszną pastę czy dip.
Bonus: zdrowe przekąski!
W ten sam sposób – po przesmarowaniu tłuszczem z przyprawami – można wyczarować chrupki z ugotowanej lub puszkowanej ciecierzycy, a nawet chipsy z obierków! W przypadków chipsów należy jedynie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i skrócić czas pieczenia do 5–8 minut.
Smacznego!
Best Bitcoin casinos 2021 - Xn - XL N - Xn
OdpowiedzUsuńWhat games are there for crypto casinos? The best bitcoin casinos for you can play and win! 메리트 카지노 주소 There is the world of virtual casinos,