niedziela, 19 marca 2017

Kreatywne sposoby na wykorzystanie resztek

Jeśli choć raz zdarzyło się Wam kupić warzywa, które były TAKIE PIĘKNE, a potem trzymać je w lodówce przez tydzień, bo zabrakło Wam czasu, żeby się nimi zająć, ten tekst jest dla Was! A także: jeżeli zauważyliście, że wykorzystujecie tylko część zakupionych zapasów, mieszkacie sami i macie problem z przejedzeniem dużych porcji, a planowanie posiłków wydaje się Wam trudne...

Bardzo ładnie napisała o tym blogerka Wegan Nerd:

"W kuchni  trzeba działać mądrze. Szczególnie jeśli mieszka się samej. Trzeba nauczyć się gotować mniejsze porcje, robić rozważne zakupy. Czasem oczywiście zostaną jakieś resztki z obiadu lub śniadania. Najprostszym sposobem na wykorzystanie resztek są domowe pasztety lub pasty kanapkowe."

W tym linku znajdziecie przepis na pyszne paszteciki, które można przygotować z warzyw po bulionie.

Paszteciki z warzywnych resztek

Inny produkt, który często zostaje nam w kuchni, to suchy chleb albo bułki. Poza oczywistym zmieleniem ich na bułkę tartą,  z suchego pieczywa  można wyczarować pyszne desery. Grzanki, które Francuzi nazywają pain perdu (zapomniany chlebek), a po polsku często występują jako tosty francuskie, przygotujemy z chleba lub bułek tradycyjnie maczanych w jajku. Jeśli chcecie spróbować wersji wegańskiej, recepturę znajdziecie na blogu Hello Morning. Dla nie-wegan fajny do wypróbowania może być ten przepis na zapiekankę z suchych kromek panettone. Zakładam, że w polskich domach rzadko zdarza się nadmiar włoskiej babki świątecznej z dużą ilością bakalii, ale można ją z powodzeniem zastąpić chałką czy domową drożdżówką, dodając oprócz tego rodzynki czy kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Wreszcie mamy warzywa, których czasami ugotujemy cały gar (soczewica, fasola) albo takie, które trudno kupić w mniejszych porcjach, jak kalafior. Jeśli na obiad zużyjecie tylko jego część, resztę możecie przemycić w pysznym brownie - nikt się nie zorientuje, że w cieście jest taki warzywny składnik. Można też przygotować je na bazie ugotowanej czerwonej soczewicy - dzięki temu ciasto będzie dodatkowo pożywne.

Brownie z soczewicą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Foodsharing: Jadłodzielnia w Krakowie , Blogger