Jeśli choć raz zdarzyło się Wam kupić warzywa, które były TAKIE PIĘKNE, a potem trzymać je w lodówce przez tydzień, bo zabrakło Wam czasu, żeby się nimi zająć, ten tekst jest dla Was! A także: jeżeli zauważyliście, że wykorzystujecie tylko część zakupionych zapasów, mieszkacie sami i macie problem z przejedzeniem dużych porcji, a planowanie posiłków wydaje się Wam trudne...
Bardzo ładnie napisała o tym blogerka Wegan Nerd:
"W kuchni trzeba działać mądrze. Szczególnie jeśli mieszka się samej. Trzeba nauczyć się gotować mniejsze porcje, robić rozważne zakupy. Czasem oczywiście zostaną jakieś resztki z obiadu lub śniadania. Najprostszym sposobem na wykorzystanie resztek są domowe pasztety lub pasty kanapkowe."
W tym linku znajdziecie przepis na pyszne paszteciki, które można przygotować z warzyw po bulionie.
Paszteciki z warzywnych resztek
Inny produkt, który często zostaje nam w kuchni, to suchy chleb albo bułki. Poza oczywistym zmieleniem ich na bułkę tartą, z suchego pieczywa można wyczarować pyszne desery. Grzanki, które Francuzi nazywają pain perdu (zapomniany chlebek), a po polsku często występują jako tosty francuskie, przygotujemy z chleba lub bułek tradycyjnie maczanych w jajku. Jeśli chcecie spróbować wersji wegańskiej, recepturę znajdziecie na blogu Hello Morning. Dla nie-wegan fajny do wypróbowania może być ten przepis na zapiekankę z suchych kromek panettone. Zakładam, że w polskich domach rzadko zdarza się nadmiar włoskiej babki świątecznej z dużą ilością bakalii, ale można ją z powodzeniem zastąpić chałką czy domową drożdżówką, dodając oprócz tego rodzynki czy kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Wreszcie mamy warzywa, których czasami ugotujemy cały gar (soczewica, fasola) albo takie, które trudno kupić w mniejszych porcjach, jak kalafior. Jeśli na obiad zużyjecie tylko jego część, resztę możecie przemycić w pysznym brownie - nikt się nie zorientuje, że w cieście jest taki warzywny składnik. Można też przygotować je na bazie ugotowanej czerwonej soczewicy - dzięki temu ciasto będzie dodatkowo pożywne.
Brownie z soczewicą |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz