sobota, 4 marca 2017

Foodsharing po indyjsku

Właściciel jednej z restauracji w portowym mieście Kochi (południowo – zachodnie Indie) zauważył pewnego dnia, że w jego lokalu każdego dnia marnuje się mnóstwo jedzenia. Postanowił temu zaradzić.


Przed wejściem do Pappadavada (bo tak nazywa się knajpa) ustawił lodówkę, do której klienci mogą wkładać resztki jedzenia. Jest ona otwarta 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu i dostępna dla wszystkich mieszkańców.



Po krótkim czasie okazało się, że pomysł był strzałem w dziesiątkę – codziennie do lodówki trafia bowiem od 75 do 80 porcji jedzenia.

Jak mówi Minu Pauline, właściciel restauracji: „Pieniądze zarabiamy dla siebie. Ale zasoby należą do społeczeństwa. To wiadomość, którą chcę przekazać. Jeśli marnujesz swoje pieniądze, marnujesz także zasoby twojej społeczności.”


Trzymamy kciuki za tą inicjatywę i mamy nadzieję, że wkrótce tego typu lodówki zaczną się pojawiać także w naszych miastach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Foodsharing: Jadłodzielnia w Krakowie , Blogger